Of je nu een wijntje drinkt tijdens het eten of bij een borrel. Een goede wijn kan iedereen wel waarderen. Maar sommige wijnen hoeven het niet alleen van hun smaak te hebben. Wij vertellen je over 3 verschillende met een bijzonder verhaal.

Maison Louis Latour

Maison Louis Latour is een Franse wijn met een lange geschiedenis. Het is een familiebedrijf dat in de 17e eeuw is opgericht. In 1731 verkreeg de oprichter ‘Denis Latour’ zijn eerste wijngaard en ondertussen staat de 7e generatie aan het hoofd van dit bedrijf.  Dit bedrijf groeide door de eeuwen uit tot een van de grootste wijnproducenten in de Bourgogne en vandaag de dag heeft Maison Louis Latour het grootste aantal grand cru wijnen. Dit zijn wijnen van uitzonderlijke kwaliteit. Maison Louis Latour werd ook geroemd door de Franse keizer Napoleon, de Chambertin Grand Cru van Louis Latour was zijn favoriete wijn.

De Hongaarse Bikaver

Hongarije is als wijnland niet zo bekend, maar in de Romeinse tijd werd hier al wijn verbouwd. Bovendien moet je de kwaliteit van Hongaarse wijn onderschatten. De Hongaarse wijngaarden krijgen voldoende zonlicht en over het algemeen is het klimaat zacht. Daarnaast ligt het land op dezelfde breedtegraad als Bordeaux. De meest bekende wijnen zijn de Tokaj en de Bikaver wijn.

Bikaver betekent Stierenbloed. De naam van deze wijn stamt uit de Middeleeuwen en is ontstaan toen de Hongaarse stad ‘Eger’ belegerd werd door het Ottomaanse leger. De omsingelde soldaten, deden zich tegoed aan de donkerrode wijn en met hun roodgekleurde baarden vochten ze als bezetenen. Keer op keer wisten de Hongaarse soldaten het Ottomaanse leger te verslaan. De Ottomanen waren moslims en zodoende niet bekend met wijn, waardoor zij geloofden dat de Hongaren stierenbloed dronken om hen te verslaan.

Egyptische wijn

Wijn uit Egypte? Dat zou je niet zo snel geloven, maar toch is het zo. Egypte is waarschijnlijk het oudste wijnland ter wereld. In graftombes van de farao’s zijn kruiken met wijn aangetroffen die wel 3000 jaar oud moeten zijn. Vandaag de dag wordt er vrijwel geen wijn geproduceerd in Egypte, maar bronnen uit de oudheid vermelden de uitzonderlijke kwaliteit van de Egyptische wijn. Oude Grieken, zoals Plinius en Horatius vermelden de Egyptische wijn geregeld en werd er iets gevierd? Dan moest er Egyptische wijn gedronken. Helaas is de Egyptische wijnbouw vrijwel volledig verdwenen. Wel kan je nog altijd genieten van de muscat d’alexandrie. Deze druif is vernoemd naar de stad Alexandrië in het oude Egypte en groeit goed in een heet klimaat. Om die reden wordt deze druif vandaag de dag verbouwd in Zuid-Afrika en Australië of in kassen. Vermoedelijk heeft Cleopatra zelf de wijn deze druif gedronken.

Written by Coffee Stories