Op Coffeestories.nl kun je de koffiepauze goed besteden met vakantietips, trends en nieuwe productinnovaties. Je stelt hoge eisen aan je spullen. En terecht, want je hebt geen zin in goedkope spullen en je wilt er goed uitzien. Maar welke eisen stel je eigenlijk aan koffie op je werk? Wat komt er eigenlijk voor koffie uit je koffieautomaat?

Denk je er wel eens bij na dat koffie grote invloed heeft op je werk. Ja, je kunt het afdoen als noodzakelijke brandstof voor goede productie. Maar dan onderschat je de rol van koffie op je werkplek. Koffie is ook een sfeermaker, een pauzemoment en een stimulans voor je zintuigen. Tenminste, als er lekkere koffie uit je koffieautomaat komt. Vind je de koffie uit de automaat op werk maar matig? Doe er wat aan! De oplossing ligt vaak voor het grijpen, maar dan moet je weten wat er scheelt aan je kop koffie. Hieronder de belangrijkste vragen voor het oplossen van je koffie-issues…een nieuwe koffieautomaat kopen kan altijd nog.

Wat voor koffie drink je?

We nemen maar even aan dat je niet meer koffie drinkt uit een kan die zes uur staat te pruttelen op een warmhoudplaatje. Maar daarnaast zijn er zetmethoden die onderling zo veel verschillen dat je het zeker proeft. We onderscheiden doorgaans vijf zetmethoden; verse bonen, fresh brew, instant, snelfilter en liquid. Met name de instantkoffie en de liquid-koffie zorgen voor een voordelige en supersnelle bak koffie. Reken op 20 seconden. Maar de smaak is anders, vergeleken met fresh brew, verse bonen en snelfilter. Als je koffie sneller in je kop moet, zoek niet verder. Is smaak het allerbelangrijkste? Dan kun je beter een van de laatste drie zetmethoden kiezen.

Hoe wordt de koffie gebrand?     

Is de koffie nog steeds niet in orde? Stel jezelf dan deze vraag: is de melange die je gebruikt wel naar wens? De een houdt namelijk van donker gebrand en de ander heeft liever zachter gebrand. Dat is afhankelijk van de duur van het proces, de hoeveelheid lucht die wordt meegemengd en de temperatuur van het branden. Is dat alle variatie die je kunt aanbrengen? Nee, ook de maling telt zeker mee, afhankelijk van de zetmethode. Fijne- of snelfiltermaling zorgt ervoor dat het water en de koffie optimaal mengen. Je krijgt er smaakvolle koffie mee, maar is alleen geschikt voor snelfilters. De grove maling kan worden gebruikt in cafetières en koffieautomaten met stalen filters. Voor de laatste categorie koffie moet meer water het filter passeren voor de juiste melange.

Hoe schoon is je koffieautomaat?
En nu even eerlijk. Je haalt misschien regelmatig een doekje over de voorkant van je koffieautomaat. Maar hoe zit het met de binnenkant? Dan doet kalk en andere resten ook zijn werk. Misschien heeft de koffieautomaat een eigen reinigingsprogramma. Maar dat is niet genoeg. Een koffieautomaat heeft ook periodiek onderhoud nodig. Doe je dat niet, dan slijten onderdelen, zoals de maalmolen, extra snel. Je machine is zo eerder kapot en voor je het weet kun je een nieuwe koffieautomaat kopen. Maar belangrijker: je koffie smaakt niet meer.

Leiden deze vragen al tot bange vermoedens over de koffie en je koffieautomaat? Misschien wordt het tijd om eens een kop koffie te komen drinken zoals jij en je collega’s het willen. Dat leest wel zo lekker weg. En het werkt een stuk beter!

Written by Coffee Stories