Alle ondernemers en zelfstandigen zonder personeel hebben er dagelijks mee te maken: de boekhouding. Voor velen een last en voor niemand een hobby, maar een noodwendig kwaad. Elk jaar moet de belasting aangegeven worden ongeacht de omvang van de onderneming en het aantal transacties dat jaarlijks plaatsvindt. Om ervoor te zorgen dat dit niet een jaarlijkse zoektocht en chaos wordt, is het belangrijk om de boekhouding altijd up to date en netjes bij te houden.

Naast het feit dat de boekhouding nodig is om de aangifte bij de Belastingdienst te doen, is dit ook nog eens een goede graadmeter om te zien hoe het bedrijf presteert en hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. De boekhouding speelt dan ook een cruciale rol in de bedrijfsvoering. Er zijn verschillende manieren om de boekhouding te doen of te laten doen. Vaak speelt een kostenoverweging een grote rol in de keuze van aanpak.

Uitgelicht: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/facturen/creditfactuur-maken/

Boekhouden in Excel

Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s te gebruiken om het proces van het boekhouden te vergemakkelijken. Een van de meest gebruikte programma’s voor het doen van de boekhouding is Microsoft Excel. Dit softwareprogramma is bij iedereen wel bekend en voor velen ook gratis, wat dit een goed alternatief maakt. Er zitten echter ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van Excel.

Excel is nou niet bepaald een voorgeprogrammeerd programma en vereist een behoorlijke basiskennis om hiermee aan de slag te kunnen. Alle formules dienen zelf ingevoerd te worden en de kans op eventuele fouten is relatief groot bij het gebruik van Excel. Er zijn echter ook combinaties mogelijk van boekhoudprogramma’s met Excel integraties waarbij je grote hoeveelheden data makkelijk kan importeren om overzichtelijk te maken.

Online boekhoudprogramma’s maken de boekhouding makkelijk

Wanneer je gebruik maakt van een boekhoudprogramma ben je niet alleen op Excel aangewezen. Er zijn de afgelopen jaren namelijk tal van nieuwe en vaak makkelijkere boekhoudprogramma’s bijgekomen. De meeste van de programma’s zijn online en slaan alle gegevens op in een cloud. Dit maakt het mogelijk om vanaf locaties bijvoorbeeld facturen uit te schrijven, wat voor veel ondernemers in onder andere de bouw een absolute uitkomst is.

Tip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/facturen/factuurprogramma-kopen/

Ook zijn deze programma’s vaak zeer gebruiksvriendelijk en kun je de kosten makkelijker controleren door slechts de pakketten af te nemen met de functionaliteiten die jouw bedrijf nodig heeft. Alle formules en overzichten zijn bij de meeste van deze programma’s al ingesteld, waardoor de kans op fouten relatief klein is.

Written by Coffee Stories