Gazonrenovatie – van bruin naar groen in 3 weken

Om het gedroogde gras, mos en onkruid kwijt te raken en plaats te maken voor het nieuwe zaaien, wordt het resterende gazon eerst op het diepste punt gemaaid en vervolgens ingesneden.
De beste tijd is vroeg tot half september, zodat de nieuw gezaaide zaden nog voor de winter kunnen ontkiemen en groeien. De grond is nog warm, de temperaturen zachter en vochtiger door de ochtenddauw, waardoor de zaden zeer snel ontkiemen.
Bij het verticuteren mag de grond niet te nat zijn, het mag twee dagen niet hebben geregend, anders wordt de ondergrond snel een modderwoestijn.
De verticuteermachine is ingesteld op een snijdiepte van 2-3 mm en één keer in de lengterichting en één keer in de dwarsrichting. Het resulterende gazonvilt wordt na elk proces afgetrokken. Ontoegankelijke hoeken worden met de hand met een hark van het gazonvilt bevrijd.
Oneffenheden zijn nu gevuld met gazonaarde en geëgaliseerd. En kale plekken kun je het beste uitstekken en vullen met nieuwe graszoden.

Voor nieuw zaaien is een verticuteermix bijzonder geschikt voor gazonrenovaties, die al gazonbemesting en bodemactivator bevatten. Kleine gaten in het gazon kunnen ook opnieuw worden gezaaid met de snel ontkiemende Maag Patch Magic, die na slechts 4 dagen ontkiemt. Het goedkope gazonmengsel is geschikt voor grote oppervlakken.

Een compleet nieuw gazon systeem wordt gezaaid met de standaard gazon mix en schaduwrijke locaties met een speciale schaduw gazon mix.
Het gazonzaad wordt in de strooier gevuld en volgens de instructies afgezet. Nu wordt het gazon in de lengte en eenmaal overgeslagen.
Meerdere keren per dag water geven tot ontkieming verplicht is, zodat de gazonzaden niet uitdrogen.

De irrigatie

In de nasleep van de droogte zomer van 2018 riepen veel gemeenschappen op tot waterbesparing en het opblazen van het gazon was verboden. Hoe krijg ik het gazon over droge zomers?

Een goed gevoed gazon gaat veel beter om met hete zomer dan slecht gevoede gazons, waar meestal alleen het onkruid zoals paardebloemen en klaver groen blijven, het gazon daarentegen is bruin. Over het algemeen blijft het gazon op gedeeltelijk schaduwrijke plaatsen veel groener dan in de brandende zon.
Het gazon groeit nauwelijks als het droog en heet is, u kunt het beste helemaal stoppen met maaien totdat het door een paar stortbuien weer gaat ontkiemen.
Als het gazon door droogverboden echt is opgedroogd, helpt een nieuw renovatiesysteem na de zomer. Hierbij geldt het volgende:

Nieuwe gazonsystemen, renovaties of verticuteren kunnen het beste worden verplaatst naar het vroege voorjaar of een periode vanaf september waarin meer regen valt dan verwacht in de zomer.
Om ervoor te zorgen dat de zaden nooit uitdrogen en snel ontkiemen, wordt het vers gezaaide gazon gedurende 2-3 weken meerdere keren per dag gedurende 10 minuten op zonnige locaties bewaterd. Een timer aangesloten op de buitenkraan regelt de gelijkmatige besproeiing met de gazonsproeier.
Vuistregel: aantal regenuren = aantal dagen dat u geen water nodig heeft. De uitzondering is nieuwe gazonsystemen.
Het is beter om minder te gieten, maar doordringender. De irrigatie moet 10 cm tot 15 cm diep in de grond doordringen, een baanbrekende na de irrigatie voor controle geeft informatie over de lengte en duur van de irrigatie.
1-2 keer per week water geven is beter dan elke dag weinig water geven.
Regen niet in de brandende zon, want door verdamping gaat er veel water verloren. Het is beter om heel vroeg in de ochtend of na zonsondergang water te geven.

Het eerste maaien

Na het nieuwe zaaien vindt de eerste maaibeurt thuis plaats en speelt het gazon op 70-80 mm hoogte, op siergazon op 80 mm en op schaduwgazon op 100 mm. Als u te vroeg maait, zijn de fijne grassen nog niet voldoende op de grond geroot en kunnen ze samen met de wortels worden uitgetrokken.
Regelmatig maaien zorgt voor een dichter gazon dat beter bestand is tegen onkruid.
Een veelgemaakte fout is in de zomer te diep maaien. Vanaf half juni mag u idealiter nooit minder dan 5 cm maaien, zodat het gazon niet opdroogt in de zomerhitte. Het schaduwgazon wordt nooit het hele jaar door onder de 5 cm gemaaid, in de zomer kunt u het met een gerust hart tot 7 cm hoog laten groeien. Wie sceptisch is en vindt dat het gazon te lang is, zal snel overtuigd zijn van de betere weerstand van het gazon. Terwijl het 2 cm korte gazon van de buren er snel bruin en droog uitziet, blijft het uwe groen en dicht.
Na een lange vakantie wordt het hoge gazon in twee fasen teruggebracht tot de oorspronkelijke hoogte.

Regelmatige bemesting versterkt het gazon duurzaam

Gazon is een monocultuur, zodat de gazongrassen zich op lange termijn kunnen handhaven en niet worden verdrongen door ongewenst onkruid zoals klaver of mos, goede gazonverzorging en voeding is belangrijk.

Zodra de sneeuw in het voorjaar smolt

Written by Coffee Stories