Er zijn onderhand meer dan 100.000 webshops in Nederland. De online verkoop van artikelen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Wellicht zit jij er ook over te denken om je eigen webshop te beginnen. Het is natuurlijk een leuke manier om iets bij te verdienen. Daarnaast zijn de risico’s goed te overzien en vallen de kosten erg mee. Kortom, een webshop beginnen is makkelijker dan je denkt!

Wat ga je verkopen in je webshop?

Je moet natuurlijk eerst bedenken wat je wilt gaan verkopen. Bij het samenstellen van je assortiment zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Het allerbelangrijkste is dat je affiniteit hebt met de producten die je gaat verkopen. Je bent namelijk dagelijks intensief bezig met je assortiment. Zo moet je pakkende en enthousiaste productomschrijvingen maken, krijg je dagelijks vragen van klanten over je producten, moet je vlammende en gepassioneerde advertentieteksten en blogartikelen schrijven etc. Als je dan hebt gekozen voor producten waar je niks mee hebt wordt het het uitbaten en promoten van je webwinkel een enorme opgave.

Als je eenmaal voor een bepaald assortiment hebt gekozen is het raadzaam om enig marktonderzoek te doen om te bepalen of er vraag is naar deze producten en wie je directe concurrenten zijn.

De juiste webshopsoftware kiezen

Voor het beginnen van je webshop kun je kiezen uit verschillende soorten software. Voor een beginnende webwinkelier is online webwinkelsoftware de beste optie. Je betaalt dan een relatief laag bedrag per maand en kunt vaak per maand opzeggen. Zo houd je de kosten laag en zijn de risico’s beperkt. Bij de meeste aanbieders van dergelijke software kun je de vormgeving helemaal aanpassen en maak je in een handomdraai een prachtige webshop. Er is geen technische kennis voor nodig en doorgaans zijn alle gangbare online betaalmethoden, zoals iDEAL en PayPal, standaard geïntegreerd. Een bekende aanbieder van online webwinkelsoftware is Shoppagina. Bij hen kun je vanaf € 9,50 per maand je eigen webshop beginnen. Zij hebben aan alles gedacht en zorgen voor handige koppelingen en aanbiedingen waar jij als startende ondernemer van kunt profiteren.

Je eigen uitstraling

Vanwege  het grote aantal Nederlandse webshops is het belangrijk je te onderscheiden. Dit doe je voornamelijk met een eigen uitstraling. Maak dus mooie productfoto’s, schrijf pakkende teksten en maak het je klanten zo makkelijk mogelijk. Daarbij zijn lage verzendkosten, een korte levertijd en een goede klantenservice factoren die van doorslaggevend belang zijn in de koopbeslissing van de hedendaagse consument.

Webshop promoten

Zodra je shop is ingericht kun je beginnen met het promoten van je webshop. Daarbij heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je adverteren via het advertentieplatform van Google, AdWords. Je advertentie wordt dan bij de zoekresultaten in Google getoond. Dit is een zeer directe en effectieve manier om je webshop onder de aandacht te brengen. Daarnaast kun je ook adverteren op Marktplaats via het advertentiekanaal Admarkt. Dagelijks zoeken miljoenen mensen op Marktplaats naar leuke spulletjes en wellicht zijn ze ook op zoek naar jouw producten. Een leuke manier om je shop gratis te promoten is via social media zoals Facebook, Twitter en Pinterest. Via deze platformen kun je heel direct en kosteloos jouw webshop onder de aandacht brengen van je doelgroep.

Aarzel niet langer en begin vandaag nog je eigen webshop!

Written by Coffee Stories