Gitaar stemmen

Een veel gestelde vraag die wij te hoe krijgen is hoe je nu een gitaar moet stemmen. Deze vraag wordt veel gesteld door (dit is ook logisch) beginnelingen. Voor beginnelingen raden we dan ook aan om samen met de gitaar een stemkastje te kopen. Nu volgt de uitleg van het stemmen van een gitaar.

Gitaar stemmen met een stemkastje

Een ezelsbruggetje die elke gitaarspeler zou moeten leren is de volgende:
“Een Aap Die Geen Bananen Eet”.
Dit ezelsbruggetje staat voor de snaren van de gitaar van boven naar beneden. De beginletter van elk woord zijn de aanduidingen van de gitaar. Nu je de snaren van de gitaar kent en je een stemkastje in huis hebt is het tijd om de gitaar te gaan stemmen.

Snaren van de gitaar

De snaren van de gitaar duid je dus als volgt aan:
E
A
D
G
B
E
Als je nu het stemkastje van de je gitaar op je knie legt en je slaat een snaar aan dan moet je aan de knop draaien van de desbetreffende snaar tot dat het kastje de juiste letter aangeeft. De bovenste dikke naar moet dus E aangeven. De volgende snaar de A enzovoorts. Je gitaar stemmen was nog nooit zo makkelijk!

Half step down gitaar stemmen

Je hebt ook nog een andere soort tuning voor je gitaar. Je kunt je gitaar namelijk ook een half step down stemmen. Dit betekent dat je niet de tuning EADGBE gebruikt, maar je alle snaren een extra draai naar beneden stemt. Daarom heet het ook half step down tuning. Je krijgt dan de volgende tuning: Eb Ab Db Gb Bb eb. Je kunt je gitaar nog verder naar beneden stemmen. Je krijgt dan: DGCFAD.

Waarom je gitaar naar beneden stemmen

Waarom zou je nu je gitaar stemmen op de bovenstaande manier? Heel simpel. Als je ook zingt bij het gitaar spelen dan kan het soms zijn dat je bij een nummer niet helemaal de juiste toonhoogte kunt halen. Met dit trucje kun je hetzelfde nummer wel zingen!

Written by Coffee Stories