Er worden nogal eens grapjes gemaakt over het wel of niet kunnen horen. Denk alleen maar aan de uitdrukking ‘Oostindisch doof’ zijn: alleen de dingen horen die je ( of je kind) wil horen. Of: Wie niet horen wil, moet maar voelen…En ken je deze: Haal die banaan uit je oren. Deze voorbeelden laten wel zien hoe belangrijk het gehoor voor ons is.

Gehoor van een baby

Het begint als een baby nog maar pas geboren is, dan krijgt het na enkele dagen al een gehoortest. De nieuwbakken ouders zijn uiteraard erg opgelucht als ze te horen krijgen dat alles goed is. Want hoe erg zou het zijn als hun pasgeboren kindje doof blijkt te Zijn? Ook in de maanden daarna wordt het gehoor van een baby nauwlettend in de gaten gehouden op het consultatiebureau.

Gehoor van een kleuter

Als een kind eenmaal de schoolgaande leeftijd heeft gekregen, wordt ook scherp in de gaten gehouden hoe het gesteld is met het gehoor. De schoolarts doet er onderzoek naar en de eerste vraag van de juf of meester als een kind niet goed lijkt te horen is of de ouders even naar de KNO arts willen gaan.

Oorontstekingen zijn er vaak de oorzaak van dat een kind tijdelijk wat minder goed hoort. Als dit tijdelijke gehoorverlies wat te lang duurt kan een kind achterstand oplopen op het gebied van de spraak/taalontwikkeling. Buisjes zijn dan vaak een goede oplossing. zwemlessen zijn vaak oorzaak van oorontstekingen; gelukkig zijn er speciaal op maat te maken buisjes te koop via de arts.

De tiener

De puberleeftijd is een moeilijke leeftijd, ook op het gebied van het luisteren. Luisteren naar zijn ouders doet een puber het liefste niet, naar muziek des te meer. En daar ligt het gevaar voor gehoorbeschadiging op de loer. Te harde muziek, zeker op concerten en festivals, kunnen blijvende gehoorschade opleveren, maar dat boeit een puber zelf niet. Pas later komt hij of zij tot het besef dat zijn ouders toch niet voor niets hebben gewaarschuwd. Dat kan het te laat zijn. Raad je puber altijd aan om op het geluidsniveau te letten en in bepaalde gevallen oordopjes te gebruiken. Je mag als ouders in dit geval echt je grenzen stellen.

Waarschuw je kinderen dan in ieder geval voor de gevaren en het risico op het dragen van hoortoestellen.

De werkende mens

Op latere leeftijd kan er nog steeds gehoorschade opgelopen worden, vooral tijdens sommige werkzaamheden. Gebruik een gehoorbescherming als je bezig bent in een omgeving waar harde geluiden zijn. Bijvoorbeeld in de bouw of in een fabriek. Vaak zijn gehoorbescherming tegenwoordig verplicht, maar ook tijdens het klussen in je huis kunnen problemen ontstaat. Je bent geen watje als je je oren beschermt!

Written by Coffee Stories