Nederland is een koffieland pur sang. We drinken koffie in de ochtend, op het werk en na het eten. Maar ook als wij visite krijgen of iets te vieren hebben wordt er koffie geschonken. Zelfs bij een begrafenis mag de koffie en een koekje haast niet ontbreken. Maar de koffie die wij over het algemeen drinken is wel een beetje gewoontjes. Een zwart kopje filterkoffie of een Senseo apparaatje wordt nog veel gebruikt, maar ondertussen worden volautomaten en Nespresso cups steeds populairder. Wij vertellen je over de lekkerste bereidingen voor een echt lekker kopje koffie.

Zoek de beste koffiebonen voor jou!

Of je nu houdt van een zwart kopje koffie, een cappuccino of een espresso, een echt lekker kopje koffie kan je alleen krijgen met de juiste bonen. Nu is koffie bijna net zo divers als wijn, dus is het belangrijk dat je nieuwe koffiebonen blijft ontdekken. Douwe Egberts, Nespresso, Lavazza en L’Or kennen wij allemaal wel, maar het is zeker de moeite waard om verschillende koffiebonen te kopen van verschillende merken om zo te ontdekken welke koffie echt goed past bij jou! Kijk bijvoorbeeld bij een delicatessenwinkel of een koffiespeciaalzaak naar de soorten bonen en het smaakprofiel. Bovendien kan je in dit soort zaken vaak een kopje koffie van jouw bonen proeven.

Kopi Luwak koffie

Kopi Luwak is wel de meest bijzondere koffie en eigenlijk moet je deze gewoon zwart drinken om de smaak tot zijn recht te laten komen. Deze koffie wordt geroemd als de beste koffie ter wereld, maar het productieproces is minstens merkwaardig te noemen. De Kopi Luwak koffiebonen zijn namelijk bonen die zijn opgegeten door de Civetkat die in Zuidoost Azië. De bonen worden gefermenteerd in de maag en de darmen van het beestje. Deze bonen worden vervolgens uit de mest ‘geoogst’. Men zegt dat dit bijzondere ‘productieproces’ zorgt voor een onovertroffen smaak. Kopi Luwak is een kruidige, zacht-bittere koffie en kan je bereiden als filterkoffie, in een bonen apparaat of een percolator.

Probeer een koffierecept!

Nemen wij koffie, dan kiezen wij vaak voor een zwart kopje, een espresso of cappucino. Maar er zijn nog zoveel meer bereidingen die op zijn tijd allemaal heel lekker kunnen zijn. Naast bereidingen, zoals een latte macchiato of een americano heb je ook heuse koffierecepten. In veel gevallen heb je niet veel nodig om koffiedrankjes, zoals een heavenly hazel of Irish coffee. Met name in restaurants wordt vaak een Irish Coffee of Spanish coffee besteld, maar met een fles whiskey of Licor 43 kan jij zelf ook heel gemakkelijk genieten van zo’n lekkere kop koffie na het eten. Wil je non-alcoholische bereidingen maken? Koop dan een van de Monin siropen om extra smaak te verkrijgen met bijvoorbeeld hazelnootsiroop of caramelsiroop.

Written by Coffee Stories