Minder koffie drinken. Dat wordt nogal eens gehoord als goed voornemen. Velen denken dat ze te veel koffie drinken en daarmee omgezond leven. Maar is dit wel zo?

Volgens Toxicoloog Jan Tytgat hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt tussen de 6 en 10 kopjes koffie per dag drinken zonder dat het ongezond wordt. De afgelopen jaren zijn er veel studies gedaan naar het koffie en gebruik van dit zwarte goud. Maar er zijn nog nooit toxische effecten gevonden. Integendeel, volgens sommige studies hebben koffiedrinkers zelfs minder risico op een ziekte als alzheimer. Dus koffie geeft niet alleen op korte termijn een energieboost, maar houdt ons ook op lange termijn alerter. Over het opwekkende effect van koffie bestaat absoluut geen twijfel, cafeïne is een legaal genotsmiddel.

Volgens Toxicoloog en professor Jan Tytgat, actief aan de KU Leuven, is koffie nauwelijks verslavend. Als je dagen, of zelfs maanden aan een stuk, 5 tot 7 koppen koffie per dag drinkt, dan ontstaat er een vorm van hunkeren naar koffie. Maar dat is eerlijk gezegd meer een psychische afhankelijkheid, dan een verslaving. Dat is hét verschil met alcohol, cocaïne of heroïne, er zal niemand een moord begaan omdat hij een dag geen koffie krijgt.

En koffiedrinkers dan die klagen over hoofdpijn bij onthouding? Volgens Tytgat valt het moeilijk te bewijzen dat het door een gebrek aan cafeïne komt. Want er zijn ook genoeg berichten dat zware koffiedrinkers soms hoofdpijnen krijgen door het te veel aan cafeïne. Want cafeïne werkt ook vochtafdrijvend en uitdroging kan hoofdpijn veroorzaken.

Volgens Tytgat hoeven zwangere vrouwen koffie ook absoluut niet links te liggen. Zijn advies is wel om met mate koffie te drinken, met 1 of 2 kopjes koffie per dag is niets mis, maar overdrijf het niet. Cafeïne kan de foetus bereiken, maar er is nog weinig bekend over de invloed van cafeïne op de vorming van organen.

Het advies vanuit de Hoge Gezondheidsraad is voor een volwassene om niet meer dan 300 a 400 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Ongeveer gelijk aan 6, gemiddelde, koppen koffie. Maar volgens Tytgat kun je dat dus zelfs overschrijden zonder gezondheidstechnisch in de problemen te komen.

Written by Coffee Stories