De kerst komt er weer aan en bij het heerlijke programma “All you need is love” maken we weer kennis met vele mensen die elkaar buiten de eigen langsgrenzen hebben ontmoet. Liefde in het buitenland. Het klinkt heerlijk, avontuurlijk en romantisch, maar daarnaast is het ook nog eens hartstikke moeilijk. Want hoe zien jullie je toekomst samen, zit je qua cultuur, normen en waarden op hetzelfde niveau en is de liefde in eerste instantie sterk genoeg om de afstand te overbruggen?

Vakantieliefde

We zijn allemaal vast al wel eens verliefd geworden op vakantie. Of het nu was toen je een jaar of 12 was en met je ouders mee naar de camping ging, of je op je 18e iemand in Chersonisos bent tegengekomen of dat jaren later tijdens een (zaken)reis iemand tegen het lijf bent gelopen. Hoe jonger je bent, hoe kleiner de kans van slagen over het algemeen is. Maar als je ouder bent en het échte liefde is, kom je een aantal uitdagingen tegen om samen te overbruggen.

De afstand

Wanneer je iemand in het buitenland hebt ontmoet, ga je waarschijnlijk niet per direct samen wonen in één van jullie landen van herkomst. Om te kijken of het echt een serieuze relatie is, zal je in eerste instantie heen en weer reizen. Sommige afstanden zijn beter te overbruggen dan de ander. Want vanuit Nederland is een weekendje Frankrijk bijvoorbeeld redelijk goed te plannen. Maar wat als de ander in Australië woont? Daar vlieg je in principe niet gemakkelijk regelmatig even naartoe. Hier moet je even doorheen en hopelijk is dat het allemaal meer dan waard. Ze zeggen niet voor niets “distance means so little, when someone means so much”.

Verschillen

De kans is groot dat je hoe dan ook verschillen ervaart. Dit is waarschijnlijk in ieder geval in moedertaal, maar waarschijnlijk ook in opvoeding, normen en waarden, cultuur en de huidige manier van leven. Niemand is hetzelfde, dus dat moet je altijd in gedachten houden. En misschien maken die verschillen jullie juist wel een ontzettend sterk team. Wanneer je daar bewust van bent, kun je daar wellicht goed mee omgaan. Wanneer de verschillen te groot zijn, is de afstand ook iets heel lastigs.

Verhuizen naar het buitenland

Op den duur zal toch één van jullie besluiten om te verhuizen naar het buitenland. Een lange afstandsrelatie houdt niemand natuurlijk zijn of haar hele leven vol. In principe heb je dan drie opties: je partner verhuist naar jou, jij verhuist naar je partner óf jullie beginnen een heel nieuw leven in een nieuw land. Met de laatste optie moeten jullie allebei zaken opgeven en beginnen jullie allebei aan een nieuwe start, maar tegelijkertijd heeft niemand nog een goede basis om aan vast te houden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de landen waar jullie nu wonen. Misschien heeft je partner in zijn of haar eigen land wel niet zo’n goede toekomst of moet hij of zij juíst daar blijven voor werk, familie of iets anders.

Kortom, veel zaken die jullie samen moeten overwegen, afwegen en wellicht gewoon proberen. Als het om ware liefde gaat, kunnen jullie dat heus wel aan!

Written by Coffee Stories