“Waar gaan we dit jaar op vakantie?” Een vraag die menigeen, zeker ouders met jonge kinderen, in het vroege voorjaar weer bezig houdt. Kamperen wellicht een optie? Denk dan eens aan een outdoor camping.

Ik heb als kind altijd gekampeerd. Iedere zomervakantie drie weken lang stonden wij op een camping in Zuid-Nederland, Frankrijk, Italië of Spanje. Ik vond het geweldig om te ravotten op het gras, bij beekjes en bossen. De vrijheid om zelf de camping over te gaan en te ontdekken. Urenlang spelen, vies worden en zwemmen. Maar ook de wandelingen in het bos en de leuke bezienswaardigheden en kleine steden staan in mijn geheugen gegrift.

Kamperen anno 2017 is zo veel meer dan je tent opzetten op het eerste de beste vlakke weilandje. De kampeerbranche heeft de afgelopen jaren een heuze transformatie doorgemaakt. Waarom? Omdat exploitanten van kampeerterreinen zoveel mogelijk proberen te voorzien in de behoefte van hun vaak veel eisende gasten. Hierdoor ontstaan ware niche kampeerconcepten. Neem ‘glamping’, het kamperen in een weldaad van luxe. Of kamperen bij de boer. Zelfs kamperen bij particulieren in de achtertuin is al mogelijk. Dan nog maar niet te spreken over naturistencampings en natuur-kampeerterreinen. Maar houd je van natuur en outdoor dan is het outdoor camping concept wellicht iets voor jou.

Outdoor camping

Alhoewel er tegenwoordig ook enkele indoor campings zijn – bijna alle campings zijn inherent outdoor – beteknt het outdoor camping toch iets anders. Bij een outdoor camping ligt de nadruk op outdoor activiteiten en vaak die horen bij outdoor survival. Tijdens een outdoor survival vakantie  ben je de hele tijd in de natuur. Je sport en beweegt in de natuur, je eet in de natuur en je slaapt in de buitenlucht door een tentje op te zetten op een camping in de Ardennen. Je bent lekker aan het sporten en ondersteunt zo je lichamelijke gezondheid, maar je komt ook goed tot rust in de frisse buitenlucht. Op outdoor campings staat het DOEN centraal en dus worden er vanaf de camping vaak dagelijks diverse outdoor activiteiten georganiseerd. De begeleiding is in de meeste gevallen in handen van diplomeerde instructeurs en dat zorgt net voor dat beetje extra veiligheid en comfort. Naast de organisatie van activiteiten bieden outdoor campings doorgaans ook de nodige faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan fietsafspuitplaatsen voor mountainbikes of kano/kajakhelling. Op een outdoor camping staat outdoor dan ook echt centraal in al haar facetten.

Actief bezig zijn promoten wij van harte. Klimmen, klauteren, glijden, vallen en opstaan. Het hoort een beetje de actieve outdoor belevenis. Blijf echter alert op de veiligheidaspecten. En twijfel je of de outdoor camping die je op het oog hebt, wel de nodige veiligheidsmaatregelen in acht neemt? Vraag dan naar de Vebon of Tuv Nord certificering. Outdoor campings met deze keurmerken werken volgens bepaalde veiligheidssystemen en garanderen kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld eeens bij Outdoor Camping Barvaux: www.campingardennen.nl

 

Written by Coffee Stories