Wanneer je een leren tas hebt gekocht, wil je deze zo lang mogelijk mooi houden. Onderhoud van het leer is dan ook erg belangrijk. In dit artikel geven we je tips en tricks om je tas van leer zo goed mogelijk te verzorgen. Zo verleng je de levensduur ervan en kun je blijven genieten van je leren X works tas, je paperbag of elke andere leren tas.

Leer is en blijft een natuurproduct

Voordat je verder gaat met het lezen en het opvolgen van de tips is het goed om erbij stil te staan dat leer een natuurproduct is. Elke tas die vervaardigd wordt uit écht leer is dan ook uniek. Je zal nooit twee leren tassen tegenkomen die identiek hetzelfde zijn. Het leer bevat namelijk altijd oneffenheden zoals insectenbeten, littekens, doorn schrammen en grove poriën. Ook zullen gebruikerssporen op het leer naar verloop van tijd zichtbaar zijn en wordt het leer soepeler wanneer je het vaker gebruikt. Dit is echter de charme van leer. Lederen producten gaan leven!

Onderhoudstips leer

Een tas heeft bij de gemiddelde vrouw heel wat te verduren. Dagelijks wordt de tas door weer en wind meegenomen naar elke denkbare bestemming. Om je unieke leren tas te beschermen en te verzorgen is daarom onderhoud nodig. Het wordt aangeraden om 1 tot 3 keer per jaar onderhoud te plegen aan je tas. Hoe je jouw tas het beste kunt onderhouden is afhankelijk van het type leer. Hieronder gaan we in op de leertypen en geven we onderhoudstips.

Geolied leer

Tassen die gemaakt zijn van geolied leer hebben nauwelijks onderhoud nodig. Het leer is namelijk al behandeld, in dit geval geolied. Alleen bij het ontstaan van vlekken is het raadzaam om met een droge tot licht vochtige doek de tas te behandelen.

Glad leer

Is je tas gemaakt van glad leer? Ook dan heb je een tas in handen die eenvoudig te onderhouden is. Net als tassen van geolied leer kunnen tassen van glad leer met een droge of licht vochtige doek worden schoongemaakt. Echter nu niet alleen blij vlekken, maar ook standaard 1 tot 3 keer per jaar.

Gewassen leer

Een tas van gewassen leer kun je het beste 1 tot 2 keer per jaar schoonmaken met een doek. Daarna wordt het aan te raden om de tas in te vetten met leervet. Hiedoor komt de kleur van jouw tas weer tot leven en wordt het leer soepeler.

Je leren tas onderhouden

Met de bovenstaande tips kun je zelf aan de slag met het onderhoud van je leren tas. Let er altijd wel op dat je niet teveel leervet gebruikt. Door overmatig gebruik wordt je tas namelijk te zacht en verliest het de oorspronkelijke vorm.

 

Written by Coffee Stories