Veiligheid voorop. Altijd en overal. Maar hoe kun je dit binnen technische en industriële bedrijven te allen tijde waarborgen? Dat doe je door werknemers opleidingen te laten volgen. Op deze manier weten zij waar ze mee bezig zijn en waar we vooral voorzichtig mee om moeten gaan. In dit artikel helpen we je verder.

Werken volgends de VCA voorschriften

Veiligheid is een van de belangrijkste onderdelen op de werkvloer. Toch wordt er nog vaak onvoldoende bij stilgestaan. Wel door de bedrijfsleiding maar de medewerkers houden zich niet altijd aan de regels. Deze opgestelde gedragsregels nemen de meeste medewerkers niet helemaal serieus. Vaak denken medewerkers dat het niet nodig is om de strenge regels na te leven. Ze doen het werk immers al jaren en het gaat altijd goed. Deze houding zorgt ervoor dat veel medewerkers niet op een veilige en verantwoorde manier het werk uitvoeren. Dat is een groot probleem op de werkvloer.

Bescherming

Pas als het te laat is gaan medewerkers inzien hoe belangrijk veiligheid is. Persoonlijke beschermingsmiddelen worden pas gedragen op het moment dat er vervelende ongelukken zijn gebeurd. Zoals een verbrijzelde voet of ernstige beschadiging aan het gehoor. Dit soort lichamelijke klachten zijn te voorkomen als de medewerker zichzelf beschermt met de nodige veiligheidsmiddelen. Als leidinggevende is het belangrijk om de houding van het personeel positief te beïnvloeden. Dan is het wel nodig dat de medewerkers worden betrokken bij het onderdeel veilig werken. Dan alleen zal de medewerker zich bewust zijn van zijn eigen veiligheid tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden.

Gevolgen van onveilig werken

Veel medewerkers zijn onvoldoende op de hoogte van de risico’s die ze lopen. Als medewerkers geen gehoorbescherming dragen hebben ze vaak geen idee wat voor vervelende problemen dit kan veroorzaken op de lange termijn. Daarnaast zien ze ook niet altijd de gevaren van bepaalde machines of werkzaamheden. Het is dus noodzakelijk om die gevaren duidelijk te maken en medewerkers bewust te maken van de eigen verantwoordelijkheid op de werkvloer.

Door de medewerkers een veiligheidsopleiding volgen zoals de VCA certificering. In de VCA cursus leren medewerkers om de risico’s in te schatten van bepaalde werkzaamheden en hoe ze zichzelf beschermen tegen deze risico’s. Na de VCA cursus is het belangrijk om de informatie te blijven herhalen en ervoor te zorgen dat iedereen zich blijft houden aan de veiligheidsregels. Dit kan door werkbijeenkomsten of nodig eens een medewerker uit die een ongeluk heeft gehad. Dat maakt wel indruk.

Sta jij er voor open om op wat voor vlak dan ook te groeien? Houd dan de website van Beterdannu.nl goed in de gaten voor tips.

Written by Coffee Stories