Watchwinders, ofwel horlogebewegers zijn al jaren bekend bij liefhebbers van automatische horloges. Want zonder watchwinder staat uw automatische horloge meestal stil, als u hem een paar dagen niet om heeft. Dat is natuurlijk het geval, als je meerdere horloges hebt.

Wat doet een watchwinder eigenlijk?

Een watchwinder windt uw horloge op, zorgt voor de nodige gangreserve, voorkomt slijtage, zorgt voor een optimale olievoorziening in het horloge en is daardoor een perfecte opbergsysteem voor uw automatische horloge(s).

Watchwinders zijn in principe geschikt voor alle horlogemerken, en dus voor alle automatische horloges. Er zijn echter veel soorten, veel verschillende materialen, functionaliteiten en prijs- en kwaliteitsniveaus.
Belangrijk is ook een laag geluidsniveau (plaatst u hem in de slaapkamer) en energieverbruik (met name van belang bij gebruik met batterijen, bijvoorbeeld tijdens de vakantie). Een andere belangrijke factor is de soort houder. Is deze geschikt voor grote of kleine horloges? Past er een metalen band in, kan de vouwsluiting dicht. Voor hoeveel horloges heeft u een winder nodig,

Hoe stel je een watchwinder in?

Vaak met een draaiknop, maar de moderne, wat duurdere watchwinders zijn steeds vaker uitgerust met een touchscreen, waarin u per winder het aantal omwentelingen per dag of het draaiprogramma kunt instellen (linksom, rechtsom, of een wisselende draairichting). Let wel, ze draaien even snel, dus bij een lager aantal omwentelingen, zijn de rustpauzes gewoon wat langer. Vooral handig als u verschillende merken horloges tegelijkertijd wilt laten opwinden. Als u een automatisch horloge koopt, vraag dan eens aan de leverancier wat de ideale instelling is van de watchwinder voor uw uurwerk?

Bij WatchWinderWebshop.nl kunt u méér dan 10 merken watchwinders online bestellen. Ook is er een bestand beschikbaar met de meest voorkomende uurwerken. Vraag er gerust om!
Bovendien hebben ze een showroom, mèt horlogewinkel in het centrum van Delft (Molslaan 26, tegenover de Hema). U vindt hier ook een flinke collectie horlogeboxen en sieradendozen, veelal uit voorraad leverbaar. En natuurlijk ook online te bestellen, via een andere webshop voor Horloges en Accessoires: TopDealer.nl.

Written by Coffee Stories