Bijna iedereen is er dol op: koffie. In Nederland drinken we het de hele dag door. Velen beginnen ‘s ochtends al met een bakkie leut en sluiten hier de dag ook weer mee af. Rond een uur of tien is het zelfs ‘koffietijd’. De een drinkt het omdat hij het lekker vindt, de ander drinkt het omdat hij de cafeïne nodig heeft. Maar, weet je ook hoe koffie is ontstaan? Wat alle termen op de verpakking van een zak koffiebonen betekenen of in welke landen het meest het zwarte goud wordt gedronken? Je leest het hier.
Het ontstaan van koffie
Over het ontstaan van koffie bestaan verschillende verhalen. De meest bekende is die van Kaldi. Kaldi was een geitenherder in Ethiopië. Hij zwierf door het bergachtige gebied, op zoek naar eten voor zijn geiten. Op een dag wist Kaldi niet wat hij zag. Zijn geiten waren zo actief, sprongen en dansten nadat ze koffiebessen hadden gegeten. Kaldi wilde ook meer energie en plukte daarom een aantal van deze bessen om deze te eten. Maar hij vond deze bessen helemaal niet lekker, en werd er ook niet actiever van. Uit frustratie gooide hij de bessen in het vuur. Tot zijn verbazing begonnen deze bessen heerlijk te ruiken. Maar hoe hij ook probeerde, hij kon er niet een lekkere drank van maken. Hij vertelde monniken uit een klooster uit de buurt hierover. De monniken begonnen met de bessen te experimenteren en ontdekten zo de koffie. Maar rond 1780 werd koffie drinken verboden. Men dacht dat het drankje behekst was. Gelukkig kunnen we tegenwoordig, zonder gestraft te worden, van een bakkie troost genieten.
Dit staat op de verpakking
Single estate, blend, arabica of robusta… Dit zijn enkele koffietermen die op een zak koffiebonen kunnen staan. De meeste mensen zijn in Nederland opgegroeid met melange koffie. De ‘normale’ koffie, die verkocht wordt door grote merken, is meestal een melange. Een melange, ook wel blend genoemd, is een mix van verschillende koffiebonen. De mix bestaat uit 70 procent uit Arabica bonen en 30 procent uit Robusta bonen. Door bonen te mixen kan eenvoudig een constante, gewenste smaak worden gecreëerd. Wanneer er op de verpakking Single Estate staat, betekent het dat de bonen maar van één plantage komen. Omdat de weersomstandigheden elk jaar anders zijn, hebben de bonen ook elk jaar een andere smaak. De bessen maken cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen ziektes en ongedierte. Hoe hoger de bonen groeien, des te minder cafeïne ze hoeven aan te maken. Robusta bonen groeien in de lager gelegen gebieden en bevatten veel cafeïne. Ze hebben een stevige smaak en worden daarom veel gebruikt voor melkkoffies zoals een latte macchiato of cappuccino. Arabica bonen groeien op hoogtes vanaf 1000 meter en bevatten minder cafeïne.
In deze landen wordt het meest koffie gedronken
In welk Europees land wordt het meeste koffie gedronken? Wanneer je aan koffie denkt, dan denk je waarschijnlijk aan Italië. Maar niets is minder waar. Italië is vooral bekend van de kwalitatieve espressomachines. Uit onderzoek blijkt dat Italië op de zesde plaats staat als het gaat om het aantal gedronken kopjes leut per jaar.
Maar, waar wordt dan de meeste koffie gedronken? Hieronder vind je de top 10:
- Finland
- Zweden
- Nederland
- Denemarken
- Duitsland
- Italië
- Estland
- Oostenrijk
- Frankrijk
- Portugal
Wat opvalt is dat vooral in de Scandinavische landen ze dol zijn op een bakje leut. Een Italiaan drinkt gemiddeld 658 kopjes per jaar. Een Fin drinkt daarentegen gemiddeld bijna het dubbele, 1310 kopjes per jaar. Conclusie: vooral in de koudere landen wordt veel koffie gedronken.